5 dingen die je niet wist over kebab

5 dingen die je niet wist over kebab

Kebab geserveerd met spruitjes; het favoriete gerecht van de zoon van Jinan Saleh
Kebab met Sumak kruid zoals gereserveerd in het Midden-Oosten.
– Geschreven door Marjolijn –

Wie zich gaat verdiepen in kebab komt er snel achter dat het meer is dan een fastfood gerecht dat lekker smaakt na het stappen. Elk Arabisch land kent zijn eigen kebab tradities. Ook in landen met moslim invloeden zoals India kom je kebab gerechten tegen.

Kebab betekent “gegrild”

Het is een traditioneel vleesgerecht dat populair is van Turkije tot aan Irak. Het woord kebab dat “gebakken/ gegrild” betekent, zou zowel een Turkse als een Perzische oorpsrong hebben. Andere woorden zijn; kebob, kabab, kebap. Met name in het Midden-Oosten in landen zoals Iran, Irak, Libanon en Syrië wordt het gerecht heel anders gegeten dan dat wij dat gewend zijn. 

Het Midden-Oosten denkt er anders over

Als wij het in Europa hebben over kebab dan hebben we het meestal over Turkse Döner. Deze moderne variatie werd in de jaren ’70 bedacht en geïntroduceerd in Berlijn door een Turkse immigrant Kadir Nurman. Döner betekent letterlijk “draait” wat refereert aan de wijze van voorbereiden op verticaal ronddraaiende spiesen. Döner is een fastfood fenomeen dat ver afstaat van de traditionele kebab gerechten die je nog in vele landen van het Midden-Oosten tegenkomt.

Shish kebab is een historisch gerecht

Shish Kebab betekent “gegrild op spiesen”.

De oorpsronkelijke vorm bestaat uit lamsvlees dat geregen is op grote platte spiesen en dat horizontaal gegrild wordt boven een (barbecue) vuur. Deze vorm is heel populair in Libanon, Iran en Irak en in het zuidelijke deel van Turkije (Adana).

In Ilias van Homerus (800 voor Christus) wordt er ook gerefereerd aan deze vorm van kebab. Hierin wordt beschreven hoe de Griekse legers vlees op grote spiesen klaar grilden. Toch is het Osman I (1258-1326) die de historische grondlegger zou zijn van het huidige shish gerecht. Toen hij met zijn Ottomaanse leger onderweg was, slachtte hij samen met zijn mannen kudden schapen. Het schapenvlees werd vervolgens op de oorlogszwaarden gegrild boven een vuur.

Nationaal hoofdgerecht in Iran

Als er een land is met veel kebab variaties dan is Iran het wel. Het Perzische land kent meer dan 20 verschillende kebob gerechten die ook op een zeer eigen wijze worden voorbereid en geserveerd.

In Iran en in bepaalde delen van Irak wordt het gerecht nog geserveerd volgens de oude bazaar* tradities. Het vlees wordt dan geserveerd met het typische Sumak kruid, ook wel zuurkruid genoemd, en wordt zo rechtstreeks van een grote platte spies op je bord geregen middels een stuk rond nan brood.

Kebab als street food!

Wie een beetje aan food spotting doet, weet dat street food en food trucks helemaal de laatste food trends zijn. Echter in Irak is kebab al jaren een street food fenomeen; je koopt het op straat bij je favoriete kraampje en het wordt op de traditionele manier gegrild en geserveerd met het sumak kruid.

*een bazaar is een overdekte markt

About Kebab met Spruitjes

Hoi wij zijn Jinan Saleh en Marjolijn Lampe en wij zijn achternichtjes van elkaar. Jinan is de Kebab van het stel en Marjolijn het Spruitje. Samen bloggen we over de Arabische keuken, over het gezellig samen eten, samen genieten en samenzijn. Kebab met Spruitjes is homemade in Brabant :) Liefs Jinan en Marjolijn

Leave a Reply