Arabische spreuk over dankbaarheid, count your blessings
– Geschreven door Jinan –

Op de foto zie je een gebakken tegel met een Arabische spreuk “Als jullie dankbaar zijn, dan krijgen jullie meer van het goede”. Ik vind het een prachtig en treffende spreuk over dankbaarheid. En met dit gevoel wil ik dan ook het verhaal van mijn persoonlijke reis met jullie delen.

Arabische spreuk over dankbaarheid, count your blessings

Als iemand me 5 jaar geleden had verteld dat ik een kookboek zou schrijven dan zou ik hardop hebben gelachen.

Toen ik een midden in de tijd van de heersende economische crisis aangaf dat ik mijn baan wilde opzeggen verklaarde iedereen me voor gek. Uit de reacties van collega’s realiseerde ik me dat we in Nederland vooral bang zijn om de hypotheek niet meer te kunnen betalen; we zijn bang omdat we met zijn allen hypotheekslaven zijn geworden. Dag veiligheid. Dag comfortzone. Ik heb het gewoon gedaan.

Crises of niet, ik wilde ondernemer en trainer worden. Het was nu of nooit. Het was mijn droom en dus heb ik met angst en beven na 10 jaar werkzaam te zijn geweest bij hetzelfde bedrijf mijn opzeggingsbrief geschreven.

Als ik nu 5 jaar later mijn reis in ondernemersland bekijk dan ben ik super trots. Ok, ik ben een aantal keren flink onderuit gegaan, niet alleen op financieel vlak ook mijn vertrouwen is geschaad. So what, het gaat erom hoe je ermee omgaat want het leven is een grote leerschool. Dus ik kan in ieder geval zeggen dat ik mooie lessen heb geleerd.

Daarnaast moet ik toegeven, zoals iedereen ken ik angsten, en ik verzin regelmatig allerlei belemmeringen voor mezelf zodat ik in mijn comfort kan blijven. Ik heb mezelf aangeleerd om deze angsten en deze zelf opgelegde belemmeringen aan te horen om vervolgens mezelf goed kwaad te maken en te zeggen “Screw it. Let’s dot it!” Deze heb ik ooit uit de mond van Richard Branson gehoord 🙂

Ik ben de laatste jaren vooral gegroeid door meer op mijn intuïtie te gaan vertrouwen. Ik geloof sterk in het idee dat je datgene moet doen waar je goed in bent en wat goed voelt! Hoe meer je daar je aandacht op focust hoe meer de juiste dingen op je pad komen. En zo ontwikkel je langzaam en zeker een juiste focus waardoor alles makkelijker gaat.

En dan nog even over het boek. Ik ben geen sterkok hoor, don’t get me wrong. Ik moest dit boek gewoon schrijven. Dit boek was een belangrijk (en bijna noodzakelijk) onderdeel van een persoonlijke reis op weg naar zelfacceptatie. Toen mijn Nederlandse moeder en mijn Irakese vader besloten Irak uit te vluchten begin jaren 80, was ik 12 jaar oud. Toen ik in Nederland kwam was ik heel erg in de war. Ik heb jaren geworsteld met mijn identiteit: was ik nou Nederlandse of toch Arabisch? Ik ben van of/of denken naar en/en denken gegaan. Mijn conclusie was: het maakt allemaal niet uit wat ik ben, het gaat erom dat ik beide aspecten kan verbinden in mezelf. Met dit boek ben ik dus letterlijk bezig geweest met het verbinden van twee eetculturen. Dankzij het boek ben ik me ook gaan verbinden met wie ik werkelijk ben. Het heeft me dichter tot mezelf gebracht. En het heeft een acceptatie gebracht van mijn beide afkomsten. Ik hoef geen keuze te maken. En zoals mijn zoon Yassin treffend zei: Kebab met Spruitjes, 2 werelden op een bord.

Dankzij dit boek ben ik tot de ontdekking gekomen dat mijn levensdoel is om te verbinden.
Mijn volgende stap is om letterlijk mensen samen te brengen, te verbinden rondom eten. Het samenzitten en samen genieten van eten waarbij je gebruik maakt van al je zintuigen; ja dat werkt verbindend! Mijn “Journey” zet zich voort en binnenkort hoop ik jullie te gaan verassen met een echte “plek” waar dit alles samenkomt. Een fijne plek waar je samen kunt zijn en kunt genieten van lekker eten.

To be continued…:)

About Kebab met Spruitjes

Hoi wij zijn Jinan Saleh en Marjolijn Lampe en wij zijn achternichtjes van elkaar. Jinan is de Kebab van het stel en Marjolijn het Spruitje. Samen bloggen we over de Arabische keuken, over het gezellig samen eten, samen genieten en samenzijn. Kebab met Spruitjes is homemade in Brabant :) Liefs Jinan en Marjolijn

9 Comments

Leave a Reply