Hummus, het mezze gerecht 2016

Hummus, het mezze gerecht 2016

By 16 februari 2016 Eten No Comments
Hummus mezze authentiek recept met gedroogde kikkererwten

– Geschreven door Marjolijn –

Voor degenen die nu denken; mezze WAT?! Mezze zijn de tapas uit het Midden-Oosten. Ons advies is dan ook; vergeet de Spaanse tapas nu maar, 2016 wordt het jaar van mezze gerechtjes.

En hummus is er dan één van. En wij zijn fan. Om verschillende redenen trouwens. Allereerst het is SIMPEL, jaja daar houden wij van, en je zult het niet geloven, maar het is ook LEKKER ook en het is SNEL klaar (nadat je de kikkererwten hebt geweekt en gekookt). Als laatste, het is vegetarisch, veganistisch, gezond en boordevol eiwitten waardoor het ook VULT. Daaag hongergevoel! Geen wonder dat dit gerecht al een tijdje omarmd wordt door de foodies. En door het hele Midden-Oosten…;)

Vandaag willen wij jullie laten zien dat het easy peasy is om zelf hummus te maken. Het recept dat we vandaag met jullie delen is een authentiek recept zoals Jinan het heeft meegekregen van haar familie uit Irak. En doe jezelf alsjeblieft een lol en ga voor het bereiden van dit recept op zoek naar het onmisbare kruidenmengsel za’atar met oa sumak, tijm, sesamzaad en oregano. Meestal is dit verkrijgbaar bij de lokale Turkse of Marokkaanse supermarkt. Of nog makkelijker; bestel hier za’atar van de Nadia en Merijn’s Souq lijn.

Voor dit authentieke hummus recept heb je nodig:

  • 1 kopje gedroogde kikkererwten (een koffiekop), een nacht geweekt in water
  • sap van 2 of 3 citroenen, naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en witte peper naar smaak
  • 3 el tahina naar smaak
  • za’atar kruiden (!!!)
  • een handje vol verse muntblaadjes, fijngesneden
  • bosje gesneden platte peterselie
  • zakje rucola of gemengde sla
  • dressing: 100% pure olijfolie, sap van 3 citroenen, zout en peper

Bereiding:

  • Kook de kikkererwten ongeveer 1 uur in water totdat ze zacht genoeg zijn om te pureren. Voeg dan zout toe. Laat de kikkererwten uitdruipen en vang het kookvocht op. Pureer, met wat citroensap en kookvocht, tot een glad geheel.
  • Voeg de rest van de smaakmakers toe. Het beste kun je deze ingrediënten in kleine porties toevoegen. Proef tussendoor en creëer zo je eigen versie van dit lekkere gerechtje. Serveer in een kom met wat olijfolie en za’atar en eventueel een paar hele kikkererwten als garnering.
Opeten:
Dippen met naan brood. That’s it.

Kleine anecdote; ook documentairemaker Trevor Graham heeft iets met hummus! Hij gelooft dat het gerecht de potentie heeft om mensen te verbinden en daardoor vrede kan brengen in het Midden-Oosten. Hij maakte er dan ook een documentaire over genaamd “Make Hummus Not War”. Bekijk hier de trailer

Waar wacht je nog op? Go make some hummus not war!

About Kebab met Spruitjes

Hoi wij zijn Jinan Saleh en Marjolijn Lampe en wij zijn achternichtjes van elkaar. Jinan is de Kebab van het stel en Marjolijn het Spruitje. Samen bloggen we over de Arabische keuken, over het gezellig samen eten, samen genieten en samenzijn. Kebab met Spruitjes is homemade in Brabant :) Liefs Jinan en Marjolijn

Leave a Reply