Wonderkruid kurkuma, haal het goudgeel van de zon in je eten

Wonderkruid kurkuma, haal het goudgeel van de zon in je eten

Oorsprong van kurkuma – Geschreven door gastblogger Thea Driessen – 

Koenjit, geelwortel of turmeric: dit zijn verschillende benamingen voor de wortel van de Curcuma Longa, een plant die groeit in Zuid-Azië. Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine, een kleurstof die antioxiderende en antibacteriële eigenschappen bevat. Het kruid wordt ook wel Indische saffraan genoemd en wordt behalve in India verbouwd in China en op Mauritius. De wortel wordt gekookt, geschild, gedroogd en tot poeder vermalen. In poedervorm heeft kurkuma altijd een prachtige gele zonnekleur; in verse vorm varieert de kleur van donkeroranje tot roodachtig bruin. Het wordt gebruikt als Ayurvedisch geneesmiddel en in de traditionele Aziatische geneeskunde om de spijsvertering te stimuleren en menstruatieproblemen op te lossen.

Het waren de Arabieren die de exotische kurkumawortel in de 13e eeuw in het Westen introduceerden (en niet zoals velen denken de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo). Het kruid werd pas echt populair in Europa door de Portugese zeevaarder Vasco da Gama, die het specerij steeds via zijn schepen van Oost naar West vervoerde. Toen de prijzen van specerijen daalden, werd het gebruik van kurkuma voor iedereen toegankelijk.

Bereiden

Gebruik het met mate – zoals voor veel dingen geldt – anders gaat de heilzame werking ervan verloren: 1 à 1,5 tl dagelijks is het maximum. Verse kurkuma geeft een aromatische, gepeperde smaak; gemalen kurkuma is een prima verfstof en kleurt de rijst goudgeel. Let op dat je vingers en kleding niet geel kleuren!

Het gele kruid kan in allerlei gerechten worden gebruikt: bij vlees-, vis- en soepgerechten als ook bij schaaldieren en groenten, zowel geraspt als in poedervorm. Het vergroot het romige effect in curries. Jinan gebruikt het bijvoorbeeld bij de bereiding van falafel, in sheigh mahshi (gevulde groenten) én in maqlouba (omgekeerde vleesschotel met groenten en rijst).

In de Arabische keuken wordt het verder vaak in couscousgerechten gebruikt.

Bijzondere eigenschappen

Wil je optimaal profiteren van de eigenschappen van het goudgele kruid, dan kun je zwarte peper toevoegen tijdens het koken. De stof piperine, die zijn pittige smaak aan peper geeft, versterkt namelijk de opname van curcuminoïden. Hetzelfde geldt voor de combinatie van kurkuma en groene thee. Gebruik deze ingrediënten op verschillende tijdstippen: peper vóór de maaltijd (zie detox-recept), kurkuma bij de maaltijd en groene thee een uur na de maaltijd.

Net als gember is kurkuma heel interessant bij de preventie en bestrijding van kanker. Kurkuma zou de vorming van metastasen tegengaan en zowel de groei van kankercellen als de ontwikkeling van bloedvaten die de tumoren voeden afremmen.

Ook kan het uitwendig worden gebruikt voor het behandelen van wonden.

Detox-recept

Een kurkumathee heeft een sterk ontgiftend effect op de lever. Deze thee geeft een boost aan het immuunsysteem, reinigt het bloed en stimuleert de bloedcirculatie, verzacht symptomen van verkoudheden en hoestbuien, laat je huid stralen en vermindert slecht cholesterol (en daarmee de kans op hart- en vaatziekten).

Ingrediënten:

 • 4 tl kurkuma
 • 2 tl gember
 • 1-2 tl kaneel
 • snufje zwarte peper
 • 1 tl vanille extract
 • 2 tl honing
 • ½ kop kokosmelk
 • gekookt water

Bereidingswijze:

 1. vul een mok voor de helft met gekookt water
 2. voeg de kurkuma en gember toe
 3. dek het gedurende max. 10 minuten af met een schoteltje of doek
 4. roer vervolgens de kaneel, zwarte peper, vanille en honing erin
 5. vul de rest van de mok met kokosmelk, roer en geniet ervan!

Om je weerstand te verhogen kunt je natuurlijk altijd 1 tl gemalen kurkuma toevoegen aan je smoothie!

About Kebab met Spruitjes

Hoi wij zijn Jinan Saleh en Marjolijn Lampe en wij zijn achternichtjes van elkaar. Jinan is de Kebab van het stel en Marjolijn het Spruitje. Samen bloggen we over de Arabische keuken, over het gezellig samen eten, samen genieten en samenzijn. Kebab met Spruitjes is homemade in Brabant :) Liefs Jinan en Marjolijn

Leave a Reply